
Nog geen jaar na het behalen van een felbegeerde Michelinster stopt restaurant Demain in het Strandhotel in Cadzand. Chef Dani Hoefnagels en gastvrouw Romée Monkel zoeken een nieuwe plek voor hun zaak. Het is al het tweede toprestaurant dat vertrekt uit het Zeeuwse hotel.
Het leek zo’n mooi verhaal. In oktober 2024 kreeg restaurant Demain een Michelinster, de hoogste onderscheiding in de restaurantwereld. En dat slechts negen maanden na de opening in het Strandhotel in het Zeeuwse Cadzand. Chef Dani Hoefnagels was dolblij. “We hadden nooit verwacht dat het zo snel zou gebeuren”, schreef hij destijds op Instagram.
Maar nu, nog geen jaar later, kondigen Hoefnagels en zijn partner Romée Monkel aan dat ze stoppen in Cadzand. “Onze ambities ontwikkelen zich op verschillende manieren”, laten ze weten in een persbericht. Wat er precies is misgegaan, willen ze niet zeggen.
Al het tweede vertrek

Het is opvallend dat Demain zo snel alweer vertrekt. Want in 2023 gebeurde er iets vergelijkbaars: ook de beroemde chef Sergio Herman verliet het Strandhotel, waar hij vijftien jaar zijn sterrenrestaurant Pure C had.
Volgens bronnen uit de restaurantwereld speelden er bij beide chefs problemen met het hotel. Zo zou het hotel extra kosten vragen die van tevoren niet waren afgesproken. Ook zou er weinig hulp komen wanneer er iets gerepareerd moest worden, ondanks een hoge huurprijs van ongeveer 200.000 euro per jaar.
Het hotel ontkent dit. Eigenaar Bart Gorthmanns zegt dat de samenwerking gewoon was uitgepraat. “We hebben voor de toekomst een andere richting voor ogen. Dat is geen conflict.” Over de financiële afspraken zegt hij: “Alles wordt gewoon correct uitgevoerd.”
Lastige combinatie?
Is het dan zo moeilijk om als restaurant en hotel samen te werken? Nee, zegt voedselexpert Flip Dejaeghere. “Wereldwijd zie je juist steeds meer sterrenrestaurants in hotels. Ze trekken gasten naar elkaar toe en maken elkaar sterker.”
Wel is het belangrijk dat beide partijen vooraf goede afspraken maken en dezelfde visie hebben, benadrukt hij.
Wat nu?

Hoefnagels en Monkel blijven tot 31 mei 2026 in Cadzand. Daarna gaan ze op een nog onbekende plek verder met hun restaurant. De naam Demain nemen ze mee.
Of er nog een nieuw toprestaurant komt in het Strandhotel? Dejaeghere betwijfelt het. “De kans dat nu nog een getalenteerde chef zijn kans wil wagen in Cadzand is klein. Ik vraag me af of er nog veel gastronomische toekomst zit in deze plek.”
Het hotel zelf blijft optimistisch. “Gastronomie blijft belangrijk voor ons”, zegt Gorthmanns. “We werken aan een nieuw concept dat past bij wat onze gasten zoeken.”

